20 Ocak 2025 17:23

Ağva Plajı’nda korku sürüyor

Gözde turizm merkezlerinden Ağva’da plajın iki tarafına yapılması kararlaştırılan “mahmuz” projesi yöre halkı ile turizmcilerin tepkisini çekiyor.

Ağva Plajı’nda korku sürüyor

Gözde turizm merkezlerinden Ağva’da plajın iki tarafına yapılması kararlaştırılan “mahmuz” projesi yöre halkı ile turizmcilerin tepkisini çekiyor. İtiraz başvurularının 28 Ocak’ta karara bağlanması beklenirken STK temsilcileri projenin hayata geçmesi durumunda plajın kullanılamaz hale geleceğini belirtiyor. Yetkililere göre ise taşkın ve erozyona karşı mahmuz projesine ihtiyaç var.

İstanbul, Şile’de küçük bungalov otelleri, Karadeniz’e dökülen Göksu Nehri ve temiz plajı ile tatilcilerin gözdesi olan Ağva, bugünlerde deniz kıyısına yapılacak ‘mahmuz’ projesi ile gündemde. “Ağva Göksu ve Sungurlu Dereleri Mahmuz-Kıyı Koruma Yapıları Projesi” için itiraz süresi geçen 28 Aralık’ta doldu. 28 Ocak’ta projeyle ilgili son kararın açıklanması beklenirken Ağva’da faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin “mahmuz” inşaatına itirazları var. Haber Global Web Özel’e açıklamalarda bulunan STK temsilcileri, sel baskınlarına karşı gündeme gelen ve dev kayalardan oluşacak mahmuzların Ağva Plajı’nı kullanılamaz hale getireceğini söyledi.

Ağva plajında 'mahmuz' korkusu - Resim : 1

Neden ihtiyaç duyuldu?

Proje raporuna göre Sungurlu ve Göksu derelerinin Karadeniz’e dökülen ağız kısmında yapılacak mahmuzlarla; Sungurlu deresi ağzında biriken ve ‘sediment’ adı verilen tortu hareketi kesilecek, taşkın ve erozyon ile toprak yapısının bozulmasının önüne geçilecek. Kumsal alanlar bu yolla korunacak. Sungurlu ve Göksu derelerinin ağız ve çevre kısmı korunarak dere akışı kontrol edilecek, çevrenin doğal yapısı da korunacak. Yine proje raporuna göre mahmuz kıyı koruma yapısının inşaatı sırasında deniz doldurulacak.

Tahrip edebilir

Projeyi ve olası etkilerini Ağva Yaşam Dayanışma Derneği Başkanı Meral Kantarcıoğlu değerlendirdi. Ağva’da yapılması planlanan mahmuz projesinin, kıyı koruma amacıyla tasarlanmış bir yapı olmasına rağmen, bölgenin hassas doğa yapısı üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini vurgulayan Kantarcıoğlu şu açıklamaları yaptı: “Mahmuzlar, kıyıya çarpan dalgaların enerjisini azaltarak erozyonu kontrol altına almayı hedefler. Ancak bu yapılar, doğal kum döngüsünü kesintiye uğratarak kıyı şeridinde ciddi dengesizliklere yol açabilir. Bu durum, sahil erozyonunu bir bölgede azaltırken başka bir bölgede artırabilir ve doğal kıyı habitatlarını tahrip edebilir.”

Ağva plajında 'mahmuz' korkusu - Resim : 2
Turizm etkilenir

Ağva’nın, Göksu ve Yeşilçay nehirlerinin denizle buluştuğu bir alan olarak zengin bir biyolojik çeşitliliğe ev sahipliği yaptığını belirten Kantarcıoğlu, “Mahmuzlar, suyun akışını değiştirerek nehir ağızlarında alüvyon birikimine ya da taşkınlara neden olabilir. Bu durum, balıkların yumurtlama alanlarını ve diğer deniz canlılarının yaşam alanlarını yok edebilir. Ağva, doğal güzellikleriyle öne çıkan bir turizm merkezidir. Mahmuzların beton yapıları, bu doğal estetiği bozarak bölgenin cazibesini azaltabilir. Ayrıca, kıyıdaki değişiklikler nedeniyle sahil alanlarının kullanımı sınırlanabilir, bu da turizmi olumsuz etkiler” ifadelerini kullandı.

Plaj kullanılamaz

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ile “Açık Deniz Acil Müdahale” botlarında 34 yıllık tecrübesi bulunan Muhterem Yaman da; “Göksu deresi deniz çıkışına yapılacak mahmuz kıyı koruma proje alanı, nitelikli doğal SİT alanı olmakla beraber tamamen tuzlu deniz suyunun etkisinde kalarak derenin ekolojik dengesi bozulacaktır. Ağva (Sungurlu) ve Göksu dereleri arası Ağva plajını oluşturmakta olup halk tarafından yoğun şekilde kullanılmaktadır. Göksu kıyı koruma mahmuz yapısı deniz suyu sirkülasyonunu olumsuz etkileyeceği gibi kirlenmeye ve denizde çayırlaşmaya sebep olacak ve plaj kullanılmaz hale gelecektir” açıklamasını yaptı.