15 Ekim 2024 21:27

Avrupa mutfağının kum midyesi Şile’den

1989 yılından beri yurtdışına su ürünleri ihracatı yapan Varollar Gıda’nın işleyişi hakkında şirketin muhasebe işlerini yürüten Gülhan Dilbaz bilgiler verdi.

Avrupa mutfağının kum midyesi Şile’den

33 yıllık balıkçılık ve denizcilik tecrübeleriyle kabuklu kum midyesi, deniz salyangozu, donmuş köpek balığı filetosu, yerli yaş mantar gibi çeşitli deniz ürünlerini işleme konusunda deneyim kazanmış olan Varollar Gıda, Türkiye’den Avrupa’ya su ürünleri ihracatının başlamasına da öncülük etmiştir.

“İç piyasada herhangi bir işimiz yok”

İç piyasada talep görmeyen kabuklu kum midyesi ve deniz salyangozu yurtdışında oldukça talep görüyor. Yurtdışına su ürünlerinin ihracatını yapan Varollar Gıda hakkında 2003’ten beri şirketin finans ve muhasebe işlerini yürüten Gülhan Dilbaz şu bilgileri verdi: “Bu şirket 1989’da kurulmuş bir firma. Yurtdışına su ürünleri ihracatı ve imalatı yapıyoruz. Yüzde 99 oranında kum midyesi ihraç ediyoruz. İtalya ağırlıklı olmak üzere Japonya, Kore ve Hollanda’ya ihracat yapıyoruz. Yüzde 100 ihracat yapıyoruz, iç piyasada herhangi bir işimiz yok.”

Tarım Bakanlığı 2 yılda bir bölge belirliyor

Ürünlerin denizden Tarım Bakanlığı’nın belirlediği bölgeler kapsamında teknelerle avlandığını söyleyen Dilbaz, “İğneada’dan başlayarak Sinop’a kadar bölge bölge avlanılıyor. Tarım Bakanlığı tarafından 2 yılda bir belli bölgeler açılıyor. Örneğin 2 yıl Şile bölgesi açıksa, 2 sene sonra başka bir bölgeyi açılıyor. Tekneler o bölgelerde çalışıyor” diye konuştu.

İtalya’da çok tüketiliyor

Teknelerin denizin dibinden kabuklu kum midyesi ve deniz salyangozu topladığını ifade eden Dilbaz, sonrasında toplanan ürünlerin fabrikada haşlanıp, pişirildiğini ve kabuklarından ayrıldığını söyledi. Daha sonrasında ambalaj aşamasına geçildiğini anlatan Dilbaz, yarı mamul halde yurtdışına gönderildiğini ve gönderildiği yerde tekrar işlemden geçirilerek mamul şekilde kavanozlara koyup piyasada satıldığını ifade etti. Kum midyesinin İtalya’da yemeklerde kullanıldığını söyleyen Dilbaz, “İtalya’nın orta kesimi bu ürünü bizim kıymayı kullandığımız gibi kullanıyor. Mesela makarna sosunda, salatalarda kullanıyorlar” diye konuştu.

Fabrikanın üretim kısmında aktif olarak 50 kişinin çalıştığını, kayıklarda ise yaklaşık 250 kişinin çalıştığını söyleyen Dilbaz, kayıkçılar, hamallar, yüklemeciler, indirmeciler ve kamyoncularla birlikte yaklaşık 350 kişinin istihdam edildiğini belirtti.

“Kapılarda 8 gün bekleyen araçlarımız oldu”

İç piyasada bilinen ve yapılan bir iş olmadığı için zorluklarının olduğunu dile getiren Dilbaz, iç piyasada bu işi yapan 3 tane firma olduğunu söyledi. Avlanma sezonunun 8 ay sürdüğünü belirten Dilbaz, balıkta olduğu gibi nisan ayından eylül ayına kadar avlanma yasağı olduğunu ifade etti. Dilbaz, ihracat kısmında çok zorluklar yaşandığını şu sözlerle anlattı: “Balık prosedürleri çok fazla. İç piyasada yaptırdığımız raporların Yunan ya da Bulgar kapılarında hiçbir geçerliliği yok. Oralarda numune alıyorlar. Arabaları günlerce bekletiyorlar. Dış piyasayla bir anlaşmazlık olduğu zaman ülkeler arası kapılarda arabalar çok uzun süre bekliyorlar. 8 gün bekleyen araçlarımız oldu. Gıda maddesi olduğu için riskleri var. Ayrıca piyasada bu işle ilgili çalışmalar olmadığı için örneğin yeni bir makine yapılacaksa ustaların sanatsal düşüncelerine kalıyor.”

Etiketler: