Şile Aktüel

Şile bezi dünyaya açılıyor

İstanbul’un tek cografi isaretli ürünü olan Sile Bezi, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi tarafindan yürütülen 2020 yılı Sosyal Gelişmmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsaminda Istanbul Kalkinma Ajansi (ISTKA) koordinasyonunda Belediyemiz tarafindan gelistirilen, proje ile gündemde.

İlçemizin tarihsel hafizasinda özel ve benzersiz bir yeri olan, kültürel miras Sile Bezi, geleneksel dokuma formlarini koruyarak geleceğin yeni nesil dünya düzeninde yerini alacak çok özel tasarimlarla dünya markasi olma yolunda ilk adımlarını atıyor.

Proje hakkinda bilgi veren Belediye Baskanimiz  Ilhan Ocakli, aklasik bir yildir yogun bir emek ve çalisma temposuyla hazirladiklari projenin birçok paydas tarafindan desteklendigini ayni zamanda hem istihdam yaratacagini hem de ihracata büyük bir katki saglayacagini belirtti.

Sile Bezi Kirsal Kadin Kooperatifi Kuruluyor!

Kurulum süreci tamamlanan “Sile Bezi Kirsal Kadin Kooperatifi” hakkinda bilgi veren Belediye Baskanimiz Ilhan Ocakli ;  proje kapsaminda olusturulacak atölyelerde özellikle kadinlarin istihdamina ve egitimine destek saglayacaklarini belirtirken, 18 ay boyunca verilecek egitimler ve ögretilecek dokuma teknikleriyle üretilecek kumaslarin tasarim merkezinde tekstil ürünleri olarak genis kapsamli bir koleksiyona dönüsecegini sözlerine ekledi.

Proje egitmenlerinden dünyaca ünlü tekstil ve dokuma sanatçisi Firat Neziroglu ile is birlikteligi yaptiklarini da sözlerine ekleyen Baskanimiz, sanatin ve moda tasariminin Sile Bezi ile birleserek tüm dünyada iddiali bir koleksiyon esliginde sergilenecegini belirtti.

Dünyaca ünlü bir Türk sanatçiyla çalismaktan dolayi memnuniyetini dile getiren Baskanimiz; ‘’2021’de NY, Londra, Paris Fashion Week’lerde yer almak istiyoruz. Sile Bezi; günümüzde yeni bir trend haline gelen saglikli ve dogal ürün arayisinin moda sektöründeki karsiligidir. Bu özel ürünü tüm dünyada bilinir ve taninir hale getirecegiz.’’ dedi.

Yaratici Endüstri Sektörlerine Iyi Bir Uygulama Örnegi 

Projeye iliskin degerlendirmede bulunan Istanbul Kalkinma Ajansi Genel Sekreteri Erkam Tüzgen de Istanbul’un  kritik sektörlerinden biri olan Yaratici endüstrileri, kurulduklari günden bu yana sürekli olarak desteklediklerini belirtti. Tüzgen, “Sile Bezi Kirsal Kadin Kooperatifi projesi sosyal kalkinmaya katkisinin yani sira bölgenin ekonomik olarak canlanmasina, ilçenin kültürel mirasi olan bu ürünün  gelecek kusaklara aktarilmasina da katkida bulunacak. Bu projenin Istanbul’a özgü olup ihracat potansiyeli tasiyan, diger yaratici endüstri sektörlerimize de iyi bir uygulama örnegi olacagina inaniyoruz” dedi.

Firat Neziroglu’ndan Sile Bezi’ne Sanatsal Dokunuslar…

Köylerimizde ki  kadinlara 18 ay boyunca verilecek egitimlerle ögretilecek dokuma teknikleri ile kadin istihdami olusturacak proje için konusan sanatçi Firat Neziroglu “Bu proje için çok heyecanliyim. Köylerde kadinlarimizin elinde büyük emekle sekillenen Sile Bezini yepyeni dokunuslarla koleksiyona dönüstürmek, dünyaya yaratici bir endüstri argümani olarak sunmak istiyoruz. Gelenekseli güncele tasimak ve dünyaya tanitmak en büyük dilegimiz. Bir yandan unutulmaya yüz tutan teknikleri kadinlara ögreterek istihdam yaratacagiz diger yandan güncellenen tekniklerle koleksiyona dönüsecek bu emekleri dünyaya sunma firsati yakalayacagiz “ dedi. Projenin özellikle sosyal sorumluluk tarafinin da kendisini oldukça etkiledigini belirten sanatçi, “hedefimiz dünya markasi olmak ve bu konuda oldukça iddialiyiz” Ifadelerini kullandi.

Çikrik Sesleri Yeniden Yankılanacak

Proje kapsaminda köylerde kurulacak atölyelerle, çiktik sesleri tekrar ilçemizde yankilanacak. Kadinlarimiz alacaklari dokumacilik egitimlerinden sonra kooperatif çatisi altinda bu el emegi, göz nuru ürünlerden geçimlerini saglarken, bu degerli kültürel mirasa da katkida bulunacaklar.

Bu özel proje için özellikle seçilen kooperatif is modeli sayesinde dokumacilik yapacak kadinlarin ekonomik kazanimlarinin yani sira, sosyallesmeleri ve toplu halde hareket edebilme kabiliyetlerini gelistirmeleri de ayrica planlandı.

Ilk etapta 4 atölye ve 80 tezgah üzerinden baslayacak projede yaklasik 200 kadin dokumacilik faaliyetleriyle ev ekonomilerine ek destek saglayabilecekler.

Köklü Üniversiteler Proje Paydası

Istanbul Kalkinma Ajansi koordinasyonunda Belediyemiz tarafindan gelistirilen projede, Isik Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi ve Sile Ilçe Halk Egitim Merkezi gibi köklü kurumlarda paydas olarak yer aliyor.

Geleneksel dokumacilik gelenekleriyle, akademinin bulusacagi bu kapsamli çalisma ile özellikle moda tasarimi okuyan üniversite ögrencileri için, proje üzerinden dogal çalisma alanlari tahsis edilmis olacak.